Dodaj swój komentarz
Treść*:
Podpis*:

* - pola obowiązkowe

Geoblog.pl    akleeberg    Podróże    New Zealand, Australia and SE Asia 2010    Phnom Penh
2010
paź

Phnom Penh

Kambodża
Kambodża, Phnom Penh

Rano wstaliśmy w dobrych nastrojach więc po śniadaniu ruszyliśmy na zwiedzanie miasta. Najpierw poszliśmy do muzeum narodowego. Większość eksponatów tutaj wystawionych pochodzi z okolic Angkor Wat. Niektóre rzeźby są bardzo ładne, ale przydało by się trochę więcej wyjaśnień i informacji. Generalnie nie byliśmy zachwyceni. Z muzeum poszliśmy w miasto. Przeszliśmy się nabrzeżem Mekongu i odwiedziliśmy kilka targów. Generalnie mieliśmy luźny dzień. W sumie Phnom Penh spodobało nam się (nie wliczając w to ruchu ulicznego i śmieci na ulicach). Jest dużo zieleni, sporo starych, kolonialnych budynków co dodaje uroku. Wieczorem, po obiedzie, wróciliśmy do domu i spędziliśmy kolejny wieczór na rozmowach z Patrycją. Tym razem o obecnej sytuacji w Kambodży i o tym co robią i jak funkcjonują tutaj międzynarodowe organizacje pozarządowe i inne instytucje, które z założenia powinny pomagać. Okazuje się, że rzeczywistość jest znacznie inna i dość przygnębiająca. Jutro rano opuszczamy już Kambodżę i jedziemy do Wietnamu.

MaTa
MaTa - 2010-11-05 20:53
Czy Patrycję znaliście już wcześniej?

Już 5 listopada.
Jesteśmy po Święcie Wszystkich Świętych -
1 listopada i Zaduszkach - 2 listopada.
W tym roku dla nas szczególnej zadumy!!!
Czy w tamtym rejonie świat jest jakaś tradycja obchodzenia tych dni?
Całujemy mocno, mocno!!!

akleeberg
akleeberg - 2010-11-14 12:17
Patrycję poznaliśmy przez Couchsurfing i pierwszy raz ją widzieliśmy w dzień przyjazdu do Phnom Penh.

Mają tutaj podobne święta, ale ponieważ używają kalendarza księżycowego (chińskiego) przypadają one w innym miesiącu.

zwiedzili 8.5% świata (17 państw)
Zasoby: 273 wpisy273 339 komentarzy339 2533 zdjęcia2533 0 plików multimedialnych0

Nasze podróże